23 Αυγούστου 2009

Podcasting

Στις μέρες μας οι βιβλιοθήκες αναζητούν νέους τρόπους επικοινωνίας με τους χρήστες. Τα podcasts δίνουν τη δυνατότητα στις βιβλιοθήκες να «επικοινωνήσουν» άμεσα με τους χρήστες τους, παρέχοντας τους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Τα podcasts, μια λέξη που προέρχεται από την σύμπτυξη των λέξεων iPod και Broadcast, είναι ηχητικές εκπομπές που μπορούν να αναπαραχθούν από οποιαδήποτε mp3 συσκευή. Ο καθένας μπορεί, εύκολα να δημιουργήσει ένα podcast, έτσι και οι βιβλιοθήκες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τεχνολογίες προσιτές στους νέους (ηλικιακά) χρήστες, αναπτύσσοντας νέους δίαυλους επικοινωνίας. Παρόλο που αποτελούν το νεότερο εργαλείο των λεγόμενων «social softwares», έχουν ήδη συμβάλει στην ανάδειξη των παρεχόμενων αλλά και νέων υπηρεσιών των βιβλιοθηκών.  

Τα podcast έκαναν αισθητή την παρουσία τους το 2005, όταν χαρακτηρίσθηκαν από το New Oxford American Dictionary ως “Word of the Year”. Εκείνη την χρονιά αρκετά mainstream δίκτυα, όπως το CNN, το BBC, οι New York Times αλλά και μουσικοί, εκπαιδευτικοί, εταιρείες κ.α. άρχισαν να χρησιμοποιούν – δημιουργούν podcasts. Σε αντίθεση με το ραδιόφωνο που μόνο όσοι ξέρουν και ασχολούνται μπορούν να κάνουν εκπομπή, τα podcasts είναι προσιτά στον οποιονδήποτε. Είναι πολυθεματικά και επιτρέπουν στον καθένα, να «εκφραστεί με την φωνή του», «να καταγράψει τις ιδέες του» και να μπορέσει να τις μοιραστεί με οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να τις ακούσει. Επιπλέον δίνουν τη δυνατότητα στον ακροατή να ακούσει ένα podcast μέσω του φορητού mp3, οποιαδήποτε στιγμή θέλει. Βέβαια ο δημιουργός ενός podcast μπορεί να επιλέξει αν θα δημιουργήσει ένα podcast που μπορεί να γίνεται download ή ένα που να αναπαράγεται μόνο με streaming media (μόνο on-line), αποφεύγοντας έτσι την αντιγραφή και την μη επιθυμητή χρήση του podcast του.

Τα podcast επιτρέπουν στις βιβλιοθήκες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους χρήστες με ένα εναλλακτικό και πιο χρηστικό τρόπο, σε σχέση με τις παραδοσιακές ως τώρα μεθόδους, π.χ. μπορούν να παρέχουν σε μορφή podcast πληροφορίες που αφορούν τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, κανονισμούς, νέα, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων - τεκμηρίων, εισηγήσεις, αναγνώσεις βιβλίων κ.α. Η χρήση των podcast από τις βιβλιοθήκες λειτουργεί με ένα επιπλέον γνώμονα: τη διεύρυνση των χρηστών της και κυρίως τη μη απόκλιση μελών της κοινότητας από τους κόλπους της, καθώς δεν αρέσει σε όλους τους χρήστες το «παραδοσιακό» διάβασμα ή το «on-line» διάβασμα, επιπλέον πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι χρήστες να μην είναι σε θέση να διαβάσουν, είτε λόγω αναλφαβητισμού είτα λόγω μειωμένης όρασης κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάρτηση της wikipedia «Podcasting» και το άρθρο "Podcasting 101 for K–12 Librarians" του Esther Kreider Eash στο περιοδικό Computers in Libraries με παραπομπές σε βιβλιοθηκες που παρέχουν podcast υπηρεσίες, σε links για το πώς δημιουργείται ένα podcast και σχετικά software.

Τέλος παραθέτουμε ενδεικτικά μια σειρά από βιβλιοθήκες που κάνουν χρήση του εργαλείου που λέγεται podcast, στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. 
Dowling College's Library Denver Public Library Podcasts GrandViewLibrary – StoryTelling 
Mount Kisco Library Podcast Library Philadelphia Medical University of South Carolina Hannon Library s Podcast LibVibe  
e-junto project  
The Public Domain Podcast LibriVox Library Podcast Authors on Tour Ανθολόγιο Αναγνώσεων του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού 
Ψηφιακές εμπειρίες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας

πηγή: Social Software in Libraries του M. Farkas 2007: Κεφάλαιο 11 Podcasting

Δεν υπάρχουν σχόλια: