10 Οκτωβρίου 2009

Αποτύχαμε - Αποτυγχάνουμε - Θα αποτυγχάνουμε

 
Πριν λίγη ώρα συνάντησα τον πιτσιρικά της οικογένειας (18 χρονών, πρωτοετή φοιτητή, «φρικιό» με σκισμένο τζιν και σκουλαρίκι) και όταν τον ρώτησα μεταξύ άλλων:  
α) πώς του φάνηκε η βιβλιοθήκη της σχολής του, πήρε την έκφραση εκείνη ανθρώπου που έχει φάει κάτι στυφό και απάντησε ότι πηγαίνει μόνο για πρόσβαση στο Internet και ότι το περιβάλλον είναι άοσμο και άνευρο.......  
β) για το πώς σκοπεύει να περάσει το απόγευμα του, μου είπε ότι θα πάει στο Στέκι Μεταναστών της Πόλης, όπου τους έχουν παραχωρήσει το χώρο του «μπαρ», ως αντάλλαγμα για την βοήθεια που πρόσφεραν στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ, ώστε να δουν κάποια ταινία στον «προντζέκτορα» (από αυτές που δεν προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες επειδή είναι «βαριές - διαφορετικές»), να «αράξουν», να συζητήσουν και να δουν πώς μπορούν να μαζέψουν κανένα βιβλίο για τη βιβλιοθήκη του Στεκιού.

Το Στέκι Μεταναστών λοιπόν, παρόλο που φιλοξενείται σε ένα μισοερειπωμένο κτήριο, αποτελεί ζωντανό κύτταρο αυτής της πόλης, ανοιχτό στους νέους και «διαφορετικούς» ανθρώπους. Σας διαβεβαιώνω, όμως ότι οι βιβλιοθήκες αυτής της πόλης δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν από αυτά τα φρικιά, καθώς φροντίζουν να τους έχουν τις πόρτες τους κλειστές, είτε τηρώντας ένα ωράριο και συλλογή που μόνο τους συνταξιούχους εξυπηρετεί, είτε λειτουργώντας με «αλλεργία» απέναντι σε κάθε καινούρια και εναλλακτική πρωτοβουλία και αντιμετωπίζοντας με δυσπιστία του "διαφορετικούς" χρήστες.

1 σχόλιο:

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Καμιά φορά έχουμε την εντύπωση πως με δυσπιστία αντιμετωπίζουμε και τους "νορμάλ" χρήστες. Πες του πιτσιρικά πως ο Τσε πέρναγε χιλιάδες ώρες στη βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής διαβάζοντας με μανία ό,τι έβρισκε.

Φαντάσου λέει τώρα να γινότανε εκδήλωση στη βιβλιοθήκη για τους μετανάστες, με ομιλητές, βιβλία, μουσική και ντοκυμαντέρ..... Α, παπαπαπα αυτά δεν είναι επιστημονικά πράγματα...τστστστσ

ΥΓ: ΠΟΛΎ ΩΡΑΊΟ ΠΟΣΤ