17 Απριλίου 2010

Μορφές οργάνωσης των όρων στην επιστήμη της πληροφόρησης


Εισήγηση του κ. Γιαννίμπα Δ. στο 5ο Συνέδριο για την «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 13-15 Νοεμβρίου 2005


Περίληψη
  Στην πορεία της μέχρι σήμερα, η επιστήμη της πληροφόρησης χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί σύνολα όρων για τη θεματική περιγραφή των τεκμηρίων και τη διευκόλυνση της ανάκτησης της πληροφορίας. Τα λεξιλόγια αυτά χαρακτηρίζονται από διαφορετικούς τύπους και βαθμούς οργάνωσης, ως απόρροια της ανάπτυξης και χρήσης τους σε διαφορετικά πλαίσια απαιτήσεων.
  Προσδιορίζονται τα είδη των λεξιλογίων, αποσαφηνίζονται σχετικές έννοιες και στοιχειοθετούνται κρίσιμες λεπτές διακρίσεις. Κωδικοποιούνται οι βασικές παράμετροι που καθορίζουν τη φυσιογνωμία των λεξιλογίων, παρουσιάζονται τυπικές περιπτώσεις χρήσης τους και περιγράφεται αντίστοιχα η συμπεριφορά τους. Αναδεικνύονται τα ισχυρά και αδύνατα σημεία τους, καθώς και οι μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές.
  Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται αφενός στον έλεγχο του λεξιλογίου ως μια ειδική περίπτωση τυποποίησης ορολογίας, και αφετέρου στη δομή του λεξιλογίου ως τον πλέον καθοριστικό παράγοντα για την απόδοσή του στο πλαίσιο ενός συστήματος πληροφόρησης.

το πλήρες κείμενο της εισήγησης εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: