11 Φεβρουαρίου 2011

Digitalkook: το νέο πρόγραμμα της εθνικής βιβλιοθήκης της Φιλανδίας


Βοηθήστε μας παίζοντας

Η εθνική βιβλιοθήκη της Φιλανδίας είναι η μεγαλύτερη και η παλαιότερη επιστημονική βιβλιοθήκη της χώρας. Επίσης, είναι η υπεύθυνη για τη πρόσβαση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Φιλανδίας. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντής της, Kai Ekholm, στη βιβλιοθήκη έχουν ψηφιοποιηθεί εκατομμύρια σελίδες πολύτιμων περιοδικών και εφημερίδων με τη διαδικασία της οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR). Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας δημιουργούνται αρκετά λάθη και παραλείψεις, τα οποία εμποδίζουν τη δυνατότητα σωστής αναζήτησης πληροφοριών από τους επιστήμονες και τους αρχειονόμους.

Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα ήρθε με τη δημιουργία ενός καινούργιου προγράμματος του “Digitalkoot”, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Microtask.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που, συνδυάζει μικροεργασίες (mictotasks), συνεργασίες πλήθους (crowdsourcing) και ηλεκτρονικά παιχνίδια, και έχει ως σκοπό να υποδιαιρέσει και να διανείμει μερικές από τις πιο μονότονες και επαναλαμβανόμενες εργασίες. Τις εργασίες της επαλήθευσης των λέξεων των έντυπων τεκμηρίων με των αντίστοιχων λέξεων των ψηφιοποιημένων.

Με λίγα λόγια, όταν οι χρήστες παίζουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια του “Digitalkoot”, βοηθούν ώστε να επαληθεύονται και να διορθώνονται οι λέξεις οι οποίες δημιουργήθηκαν με την διαδικασία της οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων.

Ο Kai Ekholm προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά θα απολαύσουν τον εθελοντισμό και θα βοηθήσουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Επίσης δηλώνει ότι είναι περήφανος που ένα τόσο μικρό έθνος, όπως η Φιλανδία είναι σε θέση να ξεκινήσει κάτι τόσο μεγάλο. 
Μέσα από την σελίδα του “Digitalkoot”, υπάρχει η δυνατότητα οι χρήστες να εγκαταστήσουν τα παιχνίδια στις εφαρμογές παιχνιδιών του facebook.

Οδηγίες για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια του DigitalKoot εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: