13 Ιουνίου 2011

The 99



πηγή: 
άρθρο "Και οι 99 ήταν υπέροχοι" της κας Ταμιωλάκη Α. 
στο e-magazine Artivist


Οι Ninety Nine (The 99) αποτελούν ένα από τα πρώτα κόμικ του αραβικού κόσμου, το οποίο κυκλοφόρησε το 2006 από την Teshkeel Comics. Διδάσκει με έμμεσο τρόπο την ανοχή στη διαφορετικότητα και τη συνεργασία. Ένα κόμικ που αφορμάται από τις αρετές του Ισλάμ (οι 99 λίθοι αντιστοιχούν στις 99 Αρετές του Κορανίου, τίποτα παραπάνω από βασικές ανθρώπινες αξίες που υποστηρίζονται απ’ όλες τις θρησκείες και το σύνολο της ανθρωπότητας) και είναι γεμάτο θετικά σύμβολα που αποτελούν πηγή έμπνευσης. Ένα κόμικ, που χωρίς να κάνει καμία απολύτως αναφορά στη θρησκεία, έχει ως στόχο να επαναπροσδιορίσει τον κόσμο, να προωθήσει την ειρήνη και τη συνεργασία και να καταρρίψει τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.

Ιστορία:

Πριν από πολλά χρόνια, όταν η Βαγδάτη ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία που είχε γνωρίσει ο τότε γνωστός κόσμος, ο Μογγόλος Hulagu Khan μαζί με τις στρατιές του προσπάθησε να την καταστρέψει. Για να το καταφέρει, έθεσε ως πρωταρχικό του στόχο την καταστροφή της Dar-Al-Hikma, της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης της Βαγδάτης. Πέταξε λοιπόν αμέτρητα βιβλία στον ποταμό Τίγρη, ο οποίος άρχισε να τρέχει μελάνι. Μελάνι που έσταζε από τις σελίδες των μυριάδων βιβλίων που τον είχαν κατακλύσει.


Ο Χαλίφης της Βαγδάτης και οι βιβλιοθηκονόμοι, παρακολουθώντας την αγαπημένη τους πόλη να καταστρέφεται, αιχμαλώτισαν τη γνώση -το λαμπερό φως του Λόγου- σε 99 πολύτιμους λίθους. Οι επονομαζόμενες πέτρες Noor, οι πολύτιμοι λίθοι του φωτός που διαθέτουν από μία υπερδύναμη, διασκορπίστηκαν σε όλα τα μέρη του κόσμου και παρέμεναν χαμένες περιμένοντας κάποιος να τις ανακαλύψει. Πρόσφατα βγήκαν επιτέλους στην επιφάνεια επιλέγοντας τους ήρωές τους: 99 χαρακτήρες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, διαφορετικές φυλές, διαφορετικές κουλτούρες και των δύο φύλων που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το κακό.

Άλλες πληροφοφορίες

Ο εμπνευστής, Ναΐφ αλ Μουτάουα (όπως θα έχετε καταλάβει, υποστηρικτής του προοδευτικού Ισλάμ και πολέμιος του θρησκευτικού φονταμενταλισμού), κατάγεται από το Κουβέιτ και έχει σπουδάσει κλινική ψυχολογία και διοίκηση επιχειρήσεων σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Με όπλα την επιμονή και τις γνώσεις του, κατάφερε να βρει ισχυρούς χρηματοδότες και να συνεργαστεί με κορυφαίους σχεδιαστές της Marvel και άλλων μεγάλων εταιρειών. Το αποτέλεσμα; Κάθε τεύχος γίνεται ανάρπαστο στον αραβόφωνο κόσμο. Ήδη κυκλοφορούν εκδόσεις σε 8 γλώσσες και μέσα στο 2011 αναμένονται 26 επεισόδια κινουμένων σχεδίων για το παγκόσμιο κοινό.


Τον Οκτώβριο του 2010 οι 99 συμμάχησαν και με την Justice League Of America, χάρη στη συνεργασία της Teshkeel Comics με την DC Comics και τη δημιουργία μιας μίνι σειράς με τίτλο «Justice League of Αmerica/Τhe 99». Ο Σούπερμαν, ο Μπάντμαν και η Γουοντεργούμαν ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Τζαμπάρ τον Πανίσχυρο, τη Σάμντα την Άτρωτη, τον Μπάρι το Θεραπευτή, και πολλούς άλλους. Ένα εικονογραφημένο τρομοκρατικό χτύπημα γι’ αυτούς που βλέπουν τους εαυτούς τους ως εχθρούς και ανταλλάσουν αληθινά πυρά.


Φυσικά, εκτός από τη θετική ανταπόκριση, πυροδότησε και πολλές αντιδράσεις, με πρωτοστάτη τη Σαουδική Αραβία, όπου η κυκλοφορία των τευχών του «99» απαγορεύτηκε για δύο περίπου χρόνια. Φανατικοί ισλαμιστές στον αραβικό κόσμο θεωρούν ότι οι 99 αποτελούν προσβολή στο όνομα του Ισλάμ, ενώ άλλοι βλέπουν την προσπάθεια αυτή ως πολιτιστική εισβολή των μουσουλμάνων.

σχετικά βίντεο



WebIslam


Δεν υπάρχουν σχόλια: